top of page
Search

Koeraga jalutamisel pole oluline käidud vahemaa pikkus, vaid kui palju saab koer nuusutada


Koeraga minnakse jalutama üldjuhul sellepärast, et inimene ise ja ka koer saaksid liikuda. Enamjaolt arvatakse, et mida rohkem liigud ja jalutad, seda rahulikum on koer. Harvad pole ka juhused, kui koeraga jalutatakse kümneid kilomeetreid, sest koer on väga aktiivne ja inimene tahab, et koer oleks kodus vaikne ja rahulik ning sellepärast jalutabki temaga palju, et koer saaks ennast maha laadida. Kui inimene ise ei viitsi pikalt jalutada, siis minnakse koeraga jalgrattaga sõitma. Mõnikord pannakse koer ka auto või siis ATV taha jooksma, et teda väsitada.


Aga kas sa tead, et rahulikku ja vaikset koera ei saa niimoodi, et ta muudkui jalutab ja jookseb ja sellega ennast väsitab. Kui sa soovid, et su koer on rahulik, siis peab teda hoopis vaimselt väsitama. Kui vaadati, palju koer ise valib looduses ühes päevas korraga liikuda, siis avastati, et koer liigub ca 1 km. Ja kogu selle aja nuusutab ta erinevaid puid ja põõsaid ja otsib endale süüa.


Tuginedes koera liigiomasele käitumisele on teadulikult tõestatud, et koer on rahulik, kui ta saab jalutada väiksema vahemaa ja samal ajal palju nuusutada erinevaid puid, põõsaid ja muid objekte. Nuustamine ja ninatöö maandab koera vaimselt ja tagab talle rahuliku meele. Seetõttu arutu jalutamine ja jooksmine eesmärgiga koera väsitada, on täiesti mõttetu.


Kuidas jalutada, et koerale oleks see meeldiv tegevus koos peremehega.


1. Jaluta koeraga 1 tund iga päev. See on tema jaoks kvaliteetaeg oma peremehega, kus ainult talle pühendutakse. Kutsika jalutuskäigu aega arvestataske iga elukuu kohta 5 minutit ehk siis 1 kuu- 5min, 2-kuud 10 min, 3-kuud 15 min, 4-kuud 20 min, 5 kuud-25 min, 6 kuud 30 min, 7 kuud 35 min, 8 kuud 40 min, 9 kuud 45 min, 10 kuud 50 min, 11 kuud 55 min, 12 kuud 60 min. Kui jalutuskäik on kutsikale liiga pikk, siis ta ei väsi ära aga muutub hüperaktiivseks ja ei allu enam millelegi.


2. Jalutamise ajal kasuta trakse, mitte kunagi kaelarihma – kaelarihm teeb haiget, kui selle külge kinnitada jalutusrihm ja sellest tõmmata. See loob koerale mustreid situatsioonis, mida ta kardab ja ta hakkab nendele ärrititele tulevikus reageerima, mida ta antud situatsioonis enda jaoks ärritiks loeb.


3. Jaluta alati vähemalt 5 m rihmaga, et koeral oleks vabadus 5m rihma raadiuses ümbruskonda nuuskida ja lõhnadega tutvutada. Lase koeral 5 m radiuses vabalt olla, ära pane talle kogu aeg stoppi peale.


4. Jaluta koerale meeldivas kohas –metsas, mis on koerale loomulik keskkond. Paljud koerad ei saa hakkama rahvarohketes kohtades, näiteks kesklinna pargid või tänavad, mis on täis inimesi, autosid, busse ja muid liikuvaid ja suuri objekte ja tugevat müra.


5. Kui jalutad metsas, sul on võimalik ja sa julged, siis lase koeral vabalt joosta. See on tema närvisüsteemile ja ka liigestele hea. Ta saab ise reguleerida oma nuusutamisobjektide kestvust ja liikumise kiirust. Samuti on hea vabalt looduses kõndimine mägedest üles-alla, üle mahalangenud puude hüppamine jne. See on koerale loodusliku aglity eest. Kindlasti ei tohi koera sundida üle mahalangenud puude hüppama kui ta seda ei vali ise teha. Samuti ei tohi sundida kutsikat midagi tegema vastu tahtmist. Kutsika luud ja liigesed kasvavad tugevaks alles 1,5 aastaselt, ennem seda on vigastused väga kerged tulema, kui ta saab liigset koormust.


6. Jaluta aeglaselt, kui koer läheb ees kiiresti, siis kutsu koer enda juurde tagasi. Sina teed tempot, mitte koer. Kiire jalutamine soodustab koeral hüperaktiivsuse teket ja ta ei pühendu ninatööle ehk nuusutamisele. Seega ei toimu ka mentaalset mahalaadimist.


7. Jaluta nii, et koeral oleks võimalik nuusutada erinevaid objekte, puid ja põõsaid. Kui koer jääb midagi nuusutama, võta endale aega, seisa tema juures niikaua kui ta oma objekti uurimise lõpetab ja kui koer valib edasi minna, siis liigu edasi. Ära unusta, et see tunnine jalutuskäik päevas on koera jaoks, et tema saaks tutvuda ümbruskonnaga ja lõhnadega. Seega see peab olema talle võimalikult huvitav ja mentaalselt maandav.


8. Kui koer liigub liiga kiiresti, siis tee jalutuskäigu ajal maiusemänge metsas. Selleks viska peotäis maiuseid maha nii, et koer näeb ja saab aru, et sa maiused maha viskad ja siis oota niikaua kui koer need ninaga lõhna järgi üles otsib. See stimuleerib ta maharahunemist, sest on seotud ninatööga ja mentaalse mahalaadimisega. Ära anna koerale käsklust “otsi”, sest siis on see tema jaoks treening.


9. Jalutuskäik on lõõgastav ja meeldiv koerale – see ei ole treening. Jalutuskäigu ajal ära tee koerale kuulekuskoolitus ehk ära anna käsklusi istu, lama, kõrval jne. Kui sul on vaja koer võtta endale lähemale, siis tõmba korraks rihmast, et ta saaks aru, et ta aeglustaks käiku, siis keri rihm kokku nii, et koer oleks sinu juures.


10. Pikad ja aeganõudvad jalutuskäigud, ratta/auto/ATV kõrval jooksmised eesmärgiga koera väsitada, ei lae koera maha, pigem väsitavad keha ja kurnavad meelt. Koera meelt laevad maha nuusutamised ja ninatöö.


11. Kui jalutuskäigu ajal koer tunneb ennast ebamugavalt (kardab näiteks inimesi, teisi koeri, jalgrattureid, autosid, busse jne.), siis mine ise koera ja selle objekti vahele, mida ta kardab. Siin on võtmesõnaks vahemaa ehk jäta oma koera ja objekti, mida ta kardab, vahele piisavalt pikk vahemaa nii, et koeral oleks turvaline olla. Iga koer saab iga situatsiooniga hakkama, kui tema ja objekti vahel on piisavalt pikk vahemaa. Piisavalt pikk vahemaa on selline, kus sa näed, et su koer saab aru, et seal on objekt, mis talle ebamugavust põhjustab, aga te olete objektist nii kaugel, et ta kuulab sind ja saab su jutust aru. Kui ta on justkui transis ja midagi ei kuule ega saa aru, mida sa räägid, siis järelikult oled liiga lähedal objektile, mida ta kardab.


Head jalutamise nautimist!


802 views0 comments
bottom of page